"Dålle" handler om en jente som mister sin mor og hennes reise for å finne igjen sin egen styrke i sin sørsamiske identitet. Forestillingen tar for seg fornorskningsprosessen og dens konsekvenser for sørsamiske barn. Vi møter Sagka og moren midt i hverdagen i gammen, på starten av 1900-tallet. Så tar livet til Sagka en brå vending når moren plutselig dør.
Sagka føler seg ensom og når bålet slukner, mister hun alt håp. Da får hun et gjensyn med moren sin, som tar henne med seg på en reise inn i hennes samiske kulturarv. På denne reisen finner hun en styrke i seg selv, og hun forstår at hun aldri står alene. Bli med inn i Saajveverden og lær om jordas hjerte, de samiske gudinnene Maadteraahka, Saraahka, Juksaahka og Oksaahka, og kraften du har inni deg selv. 
Forestillingen er svært visuell og bruker virkemidler som video, skyggespill, røykmaskin og lysdesign. Musikken er nykomponert av Egil Wikdahl og Emma Sofie Joma Rustad, som også har komponert ny joik til forestillingen. 


Det visuelle endrer seg gjennom forestillingen da det bytter mellom tre verdener. Vi starter i den vanlige verdenen i Gammen, hvor vi lærer om Skapelsen, og får vite hvordan jorda ble til. Så drar vi til Saajveverden, dødsriket, hvor Sagka møter sin mor igjen. Til slutt reiser vi til de fire gudinnene hvor vi får se hvordan en sjel blir til et menneske, og hvordan de videre passer på oss inn i livet. Gjennom disse reisene får publikum innblikk i sørsamisk tradisjonskunnskap og førkristelig tro. 


Vi leker i det visuelle med å kombinere moderne projeksjon med godt gammeldags skyggeteater. Vi viser frem det vanlige livet i en gamme fra 1900-tallet før vi omskaper gammen og forsvinner inn i verdenene som finnes i gammel samisk tro. Med musikken som buldrer i gulvet, vakkert lys som tar med oss inn i de ulike verdenene vil vi ta med publikum på en reise de sent vil glemme. 


Tilbakemeldinger:
Forestillingen har blitt spilt i Verdal, Meråker, Trondheim og Stora Blåsjön, Sverige i juni 2023. Den ble spilt under den sørsamiske festivalen Raasten Rastah september 2023. Under festivalen spilte vi også to skoleforestillinger.
“En bra barneforestilling som får frem sørsamisk kultur på en forståelig måte.” - Tidligere ordfører i Meråker kommune
“Jeg er glad for at jeg er same, for da havner jeg også i Saajve-verden når jeg dør.” - gutt 7 år.
“De fanget barna fra første stund, og de ville ikke at det skulle ta slutt.” - Koordinator i sørsamisk forvaltningsområde, Røros

fra 7 år